Un element important in stabilirea tendinteleor imobiliare este factorul social, prin urmare dorim sa multumim celor care au participat la sondajul propus de noi. O parte din raspunsuri confirma ipotezele si analiza pe care am facut-o pe parcurs, o parte ne-a surprins depasind nivelul estimarilor noastre. O sa prezentam situatia in trei articole scurte adresand in fiecare cate un subiect. In acest articol descriem tendintele preturilor din piata imobiliara in 2019.
Cine dicteaza preturile pe piata imobiliara
Cineva ar spune ca mafia agentiilor imobiliare, altii ar spune statul, sau poate cei care vin din strainatate sa investeasca. Adevarul este ca pretul in industria imobiliara este dictat, ca si in orice alte domenii, de raportul cerere-oferta. Se explica relativ simplu, cand cererea este mare dar oferta mica preturile se vor ridica, respectiv, cand sunt mai multe oferte de vanzare dar putini doritori sa cumpere pretul o sa scada. Cererile si ofertele la randul lor sunt stimulate de diversi factori precum stabiliatea economica, situatia si reformele politice, rata dobanzilor la banca, si nu in ultimul rand de media care poate amplifica orice fenomen, la acestea revenim un pic mai tarziu.
Raportul cerere oferta
Raportul cerere oferta pe piata imobiliara in baza sondajului
Pe baza a mai multor surse, se poate observa ca cererea este mult mai mare decat oferta. Aceasta tendinta se poate confirma si prin numarul mare al cautarilor proprietatilor pe platformele de specialitate. Interesul pentru case de vanzare si apartamente de vanzare este in continua crestere, conform fluctuatiilor ciclice anuale ce se pot observa din tendintele inregistrate din cautarile google.
Interesul pentru apartamente de vanzare, case de vanzare si prima casa in cautarile google 2004-prezent.
Interesul pentru case de vanzare si apartamente de vanzare pe judete in ultimii 5 ani.
In ce priveste numarul de oferte constatam ca acesta inregistreaza o usoara tendinta de scadere. Dintre cei care inca nu si-au rezolvat problema locuintei sunt persoane care prefera sa stea in chirie si sa economiseasca pentru o eventuala achizitie in viitor.
Ce se cauta astazi pe piata imobiliara
Interesul pentru imobile in functie de vechime.
Din diagrama rezulta ca cele mai cautate imobile cu o pondere de 35% sunt imobilile recent construite. Totodata observam ca si constructiile noi au potential mare de vanzare. Motivul este ca pretul nu difera considerabil fata de proprietatile mai vechi si oferta este mare (30-60% din numarul total de oferte, in functie de zona). Cele mai cautate sunt apartamentele cu 1-2 camere. In unele zone pretul acestora poate fi mai redus decat al celor vechi. Sentimentul de a fi primul proprietar, de a detine un imobil nou si posibilitatea de a modifica de la bun inceput imobilul dupa bunul sau plac, atrage generatia mileniului. Apartamentele noi cu o suprafata mai mare sunt de regula mai scumpe (10-30%). Aceste tendinte se pot confirma si de indicele oferite de imobiliare.ro indicele imobiliare.
Optiunea constructiilor dupa 1980 nu a fost inclusa de la inceput in sondaj, a fost introdusa de respondenti spre final. Ne putem astepta ca aceasta valoare sa fie mai mare in realitate avand in vedere ca riscul seismic este o ingrijorare a cumparatorilor. Calitatea cosntructiilor de pana la cutremur si dupa ramane a fi o discutie aparte.
Tendinta preturilor
Sunt foarte multe pareri si opinii despre ce se va intampla cu preturile imobiliarelor in urmatorii ani. Ce am putut observa este ca preturile au crescut in ultimii 4-5 ani cu 20-30%. In ultimul an cea mai mare crestere a fost indicata in Brasov cu aproximativ 9.6%. In Cluj-Napoca unde pretul /mp a ajuns la nivelul de inaintea crizei economice, cresterea in 2018 a fost de 6.4%. In Bucuresti s-a observat o crestere de 4.4%. Un lucru este cert, preturile sunt considerate mari de majoritatea romanilor si totusi exista putere si dorinta de cumparare.
Cum sunt considerate preturile imobilelor in 2019
Vanzatorii nu se grabesc sa vanda la un pret redus. Daca cererea nu v-a fi redusa nici preturile nu vor scade. Factori care ar putea influenta nivelul preturilor in 2019 sunt: cresterea puternica a indecelui ROBOR; limitarea gradului de indatorare pentru creditele ipotecare; reducerea fondurilor pentru prima casa si altele des reluate in media. Tot in media se vorbeste tot mai des de o noua criza economica si o posibila reducere de preturi in imobiliare de 20-30% in urmatorii ani.
Pe de alta parte, datorita unor fenomene de piata de consum la nivel global (ex. politicile USA-China, problemele bancare in Germania, BREXIT, reglementarile CO2, declinul pietei auto…) , se percepe in piata o retinere si o temere generala pentru investitii suplimentare, fie ca vorbim de persoane fizice, fie ca vorbim de persoane jurdice. De aceea observam chiar si in piata imobiliara din Romania, o retinere, un oarecare blocaj temporar, o temere nu neaparat justificata, in a investi, in a cumpara.
Nejustificata, de ce? Pentru ca cifrele, statisticele precum si potentialul imobiliar al Romaniei nu traseaza totusi aceste note pesimiste. Totusi, blocajul acesta exista si va duce ulterior doar la o crestere de cereri, pentru ca nevoia de locuinte creste. Atat timp cat chiria va echivala cu o rata la casa, oamenii se vor indrepta catre achizitia unei locuinte. Deocamdata avem o retinere pe piata, o ”asteptare” generala, insa in scurt timp, presati de nevoi, am putea spune ca piata imobiliara va avea chiar un puls de crestere in viitorul apropiat, iar vanzarile, respectiv preturile vor suferi o crestere cel putin usoara. Supozitia aceasta este sustinuta si de pachetul de creditare a bancilor. Acestea, chiar daca si-au pastrat un nivel de precautie inca din 2008-2009, ofera la momentul de fata pachete accesibile. Gradul de indatorare a crescut usor, insa la fel si salariul mediu din Romania, respectiv puterea de cumparare.
Revenim in scurt timp cu celelalte doua parti ale sondajului pentru care mai puteti completa formularul.
La dispozitia dumneavoastra,
Echipa bestimo.ro
Un like pentru pagina noastra de facebook va ajuta sa urmariti si celelalte rezultate.