După criza imobiliară, prețurile proprietăților au scăzut considerabil în Bulgaria.  În zonele de munte, prețurile la apartamente au scăzut cu până la 80%.  În Sunny Beach, una dintre cele mai renumite destinații turistice de pe litoralul bulgăresc, scăderea a fost de aproximativ 50%.  În Sofia, prețurile s-au micșorat cu 30%. Dacă în trecut media pe metru pătrat era de 1000 Euro, astăzi, un imobil finisat, mobilat, costă în jur de 500 Euro pe metru pătrat. Totuși, în această perioadă, numărul turiștilor de pe litoralul bulgăresc a crescut cu cel puțin 7%, fapt ce dus la o creștere a costurilor pentru închiriere.

Să privim două exemple de apartamente de închiriat în Bulgaria:

Apartament cu 2 dormitoare, mobilat, 55mp, în complexul Avalon***, situat la aproximativ 700m de plajă în Sunny Beach. A fost vândut la prețul de 27000 Euro, închiriat la un preț de 35Euro / noapte, cu un grad de ocupare de 60 de nopți în timpul ultimei veri, rezultând un venit de 2100 Euro într-un an.

Complex Avalon, sunny Beach, Bulgaria

 

După achitarea taxei anuale de mentenanță, de 450 Euro, a curentului electric, a apei – 103 Euro pentru toată vara – și după câteva reparații minore, proprietarul a obținut un randament al investiției de 5%, sau, mai simplu, a obținut 1500 Euro profit într-un an.

În 2014, costul închirerii unui apartament se situa în jurul valorii de 20 Euro/noapte pentru o garsonieră într-un complex aflat la 800 m de mare. Admițând o investiție de 490-750 Euro /mp, rezultă o perspectivă atractivă de investiție, cu un nivel scăzut de risc. Acum, însă, în 2020, chiria unui astfel de imobil se ridică la 50-80 Euro/noapte, pe când costurile de mentenanță au rămas similare. Aceste lucruri implică un randament al investiției și mai ridicat, care ajunge până la 8%.

Un alt exemplu, Studio în complexul Barcelo*****,  în Sunny Beach, a fost vândut în 2014 de partenerii noștri la un preț de 28000 Euro, a fost dat în chirie în timpul verii și a generat un total de 4050 Euro venit. După achitarea taxelor de mentenanță și a altor costuri de administrare imobil, proprietarul a atins un randament de 8%, sau, altfel spus, a obținut un profit de 2200 Euro.

Complex Barcelo, Suny Beach, Bulgaria.

Astăzi este puțin probabil să găsim o bancă suficient de generoasă încât să putem depozita o sumă de 17-28.000 euro și să obținem cel puțin 5% dobândă (un cont de economii oscilează între 1-2%, rareori atingând 3%). Astfel, printr-o simplă comparație, putem concluziona că o investiție imobiliară în Bulgaria, unde turismul este în creștere, iar prețurile apartamentelor și caselor de vacanță pe litoral încă sunt cele mai mici din Europa, reprezintă o oportunitate de investiții demnă de luat în considerare.

În perioada 2014-2019, prețul apartamentelor din Bulgaria au arătat o ușoară descreștere datorată jocurilor geo-politice din jurul Rusiei și Brexit-ului. Pe lângă englezi, rușii au fost unii din principalii investitori în imobiliare pe litoralul din Bulgaria. Devalorizarea rublei și reducerea masivă a puterii de cumpărare a populației ruse au dus la o scădere și mai accentuată a profitului înregistrat de dezvoltatorii de imobile noi. Pentru că turismul pe litoralul bulgăresc este, totuși, în creștere, cresc și chiriile pentru imobilele existente. În asemenea situații de recesiune, când prețurile la imobile sunt scăzute, un apartament pe  litoralul din Bulgaria, în Varna, Balchik, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, st Vlas, Ravda, Bourgas și alte destinații turistice de vacanță, reprezintă o alegere bună de a investi. În plus, o astfel de achiziție vă poate îndeplini visul de a avea o casă de vacanță lângă mare.

Părerea proprietarilor care investesc în litoralul bulgaresc este că, luând în considerare creșterea turismului și a prețurilor, în aproximativ 10 ani este foarte probabil ca imobilul achiziționat de ei să ajungă să se plătească singur, din chirie. Drept urmare, indiferent de mișcările pieței pe termen scurt, strategia de a cumpăra acum, în 2020, un imobil în Bulgaria are sens, fiindcă prețul va fi foarte apropiat de costul de construcție, practic echivalent cu prețul de achiziție a unei mașini noi.

Totuși, este important de menționat că, precum în orice alt domeniu, investițiile imobiliare pe litoralul din Bulgaria presupun și anumite riscuri. Nu toate ofertele disponibile sunt rentabile sau sigure, dar aceste eventuale probleme pot fi evitate printr-o informare corespunzătoare. De aceea, echipa bestimo.ro alcătuiește un ghid practic pentru potențialii investitori în Bulgaria în anul 2020. În acest ghid, descriem mai multe avantaje, posibile probleme, soluții și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale cumpărătorilor din România. Ghidul poate fi solicitat gratuit, prin abonarea la mailurile noastre periodice cu oferte bestimo.ro (vezi formularul de mai jos).

Doriți să cumpărați un apartament sau casă în Bulgaria ?

Va trimitem pe email cele mai bune oferte si ghidul practic pentru cumpararea unui imobil in Bulgaria

 

Sunteți de acord să primiți ghidul practic si emailuri periodice bestimo.ro cu oferte noi din Bulgaria. Abonarea este GRATUITA si poate fi anulata oricand.

Alte metode de contact: